Jeg er Frida Gunnestad Johansen, 40-årsjubilant i år! Jeg har vært i Statens vegvesen i litt over fire år. Tidligere jobbet jeg som journalist i NRK, og har 15 år bak meg i kommunikasjonsbransjen. Nå er jeg kommunikasjonsrådgiver i staben til vegdirektøren – og har ansvar for alt Statens vegvesen gjør og planlegger under Arendalsuka 2025. Det er tredje året jeg har dette ansvaret.
Den følelsen når jeg ankommer sentrum første dag – gjerne i sval sørlandssol –er helt spesiell! Det er en blanding av spenning, forventning, læringslyst og glede. Jeg er blant de første i etaten som kommer søndag kveld for å sjekke at overnatting, stand og alt det praktiske er på plass. Har vi husket alt?
I fjor hadde Statens vegvesen over 40 aktiviteter. Vi arrangerer blant annet i Samferdselsteltet, og har samtidig en stor stand på Hotellkaia. Jeg gleder meg til våre egne arrangementer, men også til å få med meg andre, til partilederdebatten – og til å bo og jobbe tett med gode kollegaer. Det er også hyggelig å møte gamle kollegaer og knytte nye bekjentskaper.
Og så må jeg ærlig si: Det er utrolig deilig å pakke sekken og reise hjem på fredag. Da er jeg ofte ganske mett på både mennesker, telt og foredrag. Det er lov å si det, ikke sant?
Med Statens vegvesen-brillene på, mener jeg det handler om vår plass i totalforsvaret. Vi lever i en tid med en uforutsigbar og alvorlig sikkerhetspolitisk situasjon. Alle aktører innen samferdsel må finne sin rolle og sitt ansvar. For oss handler det om å avklare vårt ansvar og myndighet internt, og samtidig gjøre oss kjent med de andre aktørene i totalforsvaret – og omvendt. Beredskap bygges sammen.
Jeg får besøke mange prosjekter gjennom jobben, siden jeg blant annet er programleder for serien Hvordan jobber Statens vegvesen med teknologi, bærekraft og trafikksikkerhet?
Ett område jeg lar meg inspirere av, er bruken av droner. Det effektiviserer, reduserer kostnader og øker sikkerheten i arbeidet med vei og infrastruktur. Vi bruker droner til skredhåndtering, bruinspeksjoner og i byggeprosesser – og lista vokser stadig. Jeg er faktisk i gang med å bli sertifisert dronepilot selv!
Totalberedskap vil være sentralt, sammen med ny teknologi, bærekraft og klimamål. Og så håper og tror jeg at trafikksikkerhet igjen får et kraftig løft– vi må få ned antall skadde og drepte i trafikken. Det trengs forsterkede tiltak.
En ny serie vi utvikler: Ting det er lurt å vite om
Se den her:
Ting det er lurt å vite om |Statens vegvesen.
Vi ser selvsagt på dette samarbeidet som veldig viktig! Private og offentlige finner løsninger sammen. Det er det mange bevis på. Verdens første elektriske ferje var en offentlig utviklingskontrakt fra Statens vegvesen, som norsk næringsliv responderte på. Bærekraft i transportsektoren handler om mål vi skal nå veldig raskt. 2030 er imorgen. Og vi må levere. Og vi må snakke sammen og handle sammen for å få de beste løsningene. Det krever muskler fra offentlige aktører, men mye kreativitet må omsettes gjennom privat innovasjon.
Jeg vil sende stafettpinnen til Ingunn Haavi Finstad i Norges Trafikkskoleforbund. Mitt spørsmål til henne er: Hva er det viktigste vi kan gjøre i arbeidet mot Nullvisjonen fremover?
Forhåndsbestill mat og drikke til deres arrangement gjennom vår dyktige cateringsleverandør.
- Nye mobilitetsløsninger påvirker hva vi må lære og kunne for å ferdes trygt, sier Ingunn Haavi Finstad i Norges Trafikkskoleforbund.
Jenny Simonsen, COO i ITS Norway, peker på behovet for bedre datadeling og politisk vilje som nøkkelen til fremgang.
Har du noen spørsmål? Ta kontakt her: