Jeg heter Ingunn og er daglig leder i Norges Trafikkskoleforbund, et bransjeforbund som jobber for økt trafikksikkerhet og bærekraftige rammevilkår for alle trafikkskoler.
Å treffe folk og få ny innsikt og inspirasjon til jobben vi gjør med opplæring som virkemiddel for økt trafikksikkerhet.
Godt spørsmål! Jeg tenker med en gang på teknologi, og hvordan alle mulighetene som ligger der vil prege hvilke veivalg vi tar – bokstavelig talt. Nye mobilitetsløsninger og ny teknologi påvirker oss som trafikanter, og hvilken kompetanse vi trenger for å ta mest mulig trafikksikre valg i egen hverdag. Akkurat nå er vi kanskje i en «mellomfase», der vi så smått har begynt å ta i bruk de mulighetene teknologien gir oss. Trafikkopplæringsbransjen følger med, for å legge til rette for trygge trafikanter – med teknologien som støttespiller.
Jeg tror ikke det er ett enkelt prosjekt, men heller summen av alt som rører seg rundt oss, samtidig som noe helt grunnleggende ligger fast – mennesket og menneskets kapasitet og tåleevne, og vårt behov for å forflytte oss. Trafikklæreren trengs også i fremtiden, men rollen er i endring i takt med ny teknologi og nye mobilitetsformer. Her ligger det mange muligheter for å bidra til mest mulig trafikksikre trafikanter, med kunnskap og god opplæring som virkemiddel.
Kanskje grenseoppgangen mellom individuell frihet og hvilke muligheter teknologien gir? Det finnes enormt mye kunnskap om hvordan ulykker skjer og hvem som er mest risikoutsatt. Men jo strammere skruen skrus til, jo mer inngripende kan det oppleves for den enkelte. Her er det grunnlag for mange viktige og krevende diskusjoner.
Fra 1. januar i år ble det innført nye krav til etterutdanning og regodkjenning av alle trafikklærere. Vi jobber med å tilby et godt etterutdanningstilbud, utviklet på bransjens premisser, som svarer til trafikklærernes behov og forventninger. I tillegg planlegger vi Trafikklærerdagene 7.–8. november i Oslo Kongressenter. Her samler vi mange hundre trafikklærere til årets store bransjefest – og håper også aktører fra andre deler av trafikksikkerhetsfamilien vil bli med. Følg med og meld dere på!
Takk for stafettpinnen, Frida! Jeg tror det viktigste vi kan gjøre er å samarbeide, og gjennom det tenke som et fellesskap som skal nå dette målet sammen. Det er ingen konkurranse om å ha de beste tiltakene eller være mest mulig synlig – det handler om å trekke fellesskapet med seg og se utover egne rekker. Alle bidrar fra sin post, og alle bidrag trengs. Ikke minst det vi gjør som enkeltpersoner, gjennom egne holdninger og handlinger. Vi får ikke til de store tingene uten alle de små dryppene fra hver og en av oss.
Jeg sender stafettpinnen videre til Norges Bilbransjeforbund (NBF). Mitt spørsmål er: Hvilken opplæring trenger «morgendagens trafikanter» for å kjøre «morgendagens biler»?
Forhåndsbestill mat og drikke til deres arrangement gjennom vår dyktige cateringsleverandør.
– Vi kan ikke stå på sidelinjen. Alle aktører innen samferdsel må finne sin rolle og sitt ansvar, sier Frida G. Johansen i Statens vegvesen.
Jenny Simonsen, COO i ITS Norway, peker på behovet for bedre datadeling og politisk vilje som nøkkelen til fremgang.
Har du noen spørsmål? Ta kontakt her: