Demonstrasjon av alkobom

Når:
12. august 2019@15:00-16:30
2019-08-12T15:00:00+02:00
2019-08-12T16:30:00+02:00

Arrangør: MA – Rusfri Trafikk

Rus er en av de hyppigste årsakene til alvorlige trafikkulykker. Promillekontroller er essensielt for å bekjempe dødsulykker og alvorlige skader. Som et nytt og effektivt middel for å intensivere kontrollen og gi sikrere trafikk har alkobommer blitt testet ut i svenske fergehavner. I Norge er alkobommer nevnt som et trafikksikkerhetstiltak i Nasjonal tiltaksplan for trafikksikkerhet på veg. Alkobommer er et nytt, nødvendig tiltak på veien for å redusere trafikkulykkene ytterligere. Alkobommene kan plasseres på steder med stor trafikk, for eksempel grenseoverganger, fergehavner eller som mobile enheter politiet kan bruke ute på kontroll. Hensikten er at et stort antall bilførere kan kontrolleres raskt.

Fra Tibro TestLab i Sverige har vi hentet en mobil alkobom samt dens oppfinner, Tomas Jonsson. Her får vi erfare hvordan en alkobom fungerer i praksis og erfaringene fra Sverige. Fra Avd. for rettsmedisinske fag ved Oslo Universitetssykehus kommer overlege Gudrun Høiseth for å gi oss mer kunnskap om den norske fyllekjøreren.

 

Program:

Velkommen v/Elisabeth Fjellvang Kristoffersen, generalsekretær i MA – Rusfri Trafikk

Åpningstale v/ Helge Orten, leder av Transport- og kommunikasjonskomiteen

Demonstrasjon av en alkobom v/Tomas Jonsson, Tibro TestLab, Sverige

Intervju med Tomas Jonsson: Erfaringer fra testprosjektene i Gøteborg og Stockholms havner, og veien videre i Sverige v/Anne Beate Budalen, rådgiver trafikksikkerhet MA – Rusfri Trafikk.

Hvem er promillekjøreren i Norge? v/overlege Gudrun Høiseth, OUS

Alle som vil kan teste alkobommen

16:30 Slutt